Lokasyon
Adalet Mah. Manas Bulv. No:39 Folkart Towers B Kule Kat:32/3201.
İzmir / Türkiye
90 Günden Uzun Süren Almanya Dil Vizesi
Almanya’da 90 günü aşan bir dil okulunda eğitim görmek isteyen kişiler Almanya dil okulu vizesi almalıdır. Almanya yoğunlaştırılmış dil kursu vizesi başvurusu yapılabilmesi için devam edilecek olan kursun haftada en az 18 saat ders programı olmalıdır. Bu vizeye, üniversite eğitimine hazırlık amaçlı olmayan sadece Almanca öğrenimi amacıyla kayıt yaptırarak dil okullarına gidecek kişiler başvurmalıdır.
Almanya yoğunlaştırılmış dil kursu vizesi, Almanya’da Almanca öğrenimi görmek amaçlı kurs süresi boyunca verilen bir Almanya dil vizesidir. Üniversite eğitimine hazırlık amaçlı olan ve kurs bitiminde Almanya’daki bir üniversitede eğitim almak isteyen kişiler Almanya’da üniversite eğitimi vizesine başvuru yapmalıdır. Bu vize ise burslu veya burssuz olarak başvuru sürecinde değişiklik göstermektedir.
Almanya dil kursu vizesi Almanya seyahatinden önce kişinin bulunduğu ülkeden Almanya Konsolosluğu’na vakitlice başvuru yapılarak alınmalıdır. Kişinin Almanya’daki bir kurstan kabul alması, kursa ödeme yapması Almanya dil eğitimi vizesi alabileceğini garanti etmez.
Almanya’da yoğunlaştırılmış dil eğitimi almak isteyen ve belirlediği bir kurstan kabul veya ön kabul almış kişiler aşağıdaki evrakların orijinalleri ile birlikte ikişer fotokopisini de sunmalıdır. 90 günü aşan dil okulu vize başvurularının bir Ulusal vize türü olduğu unutulmamalıdır.
Orijinalleri ile birlikte 2 nüshası sunulması gereken evraklar;
Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş 2 adet Almanya Ulusal vize başvuru formu
İkamet yasasının 54. maddesi gereğince doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış ek belge
Pasaport (Son 10 yılda alınmış, en az 2 sayfası boş, planlanan dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalıdır)
2 adet vesikalık biometrik fotoğraf (Son 3 ay içinde çekilmiş, arka fon beyaz, 35x45 mm ebatlarında olmalıdır)
Ayrıntılı özgeçmiş (Almanca veya İngilizce olmalıdır)
Motivasyon yazısı. Neden dil okuluna gitmek istenildiği, Almanca öğrenme motivasyonu ve Almanya dil okulu vizesi talebi hakkında detaylı bir yazı yazılmalıdır.
Varsa daha önce katıldığınız Almanca kurs katılım belgeleri
Almanca dil kursu mevcut mesleğiniz veya gelecekteki mesleğiniz için gerekliyse ayrıntılı iş yeri teyit yazısı. İş yerinden alınan bu yazıda, iş yerindeki pozisyon, aylık gelir bilgisi ve pozisyon gereği Almanca dil öğreniminin gerekliliği belirtilmelidir.
Almanya’daki bir kurstan kayıt kabul veya ön kabul belgeleri
Almanya’daki kursa yapılan ödeme dekontları
Düşünceler kısmı doldurulmuş, tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
Almanya’da geçimin nasıl sağlanacağını gösteren finansal kanıtlar.
Almanya’da planlanan kalış süresinin tamamını kapsayan seyahat sağlık sigortası. SGK tarafından tanzim edilen A/T 11 belgesi sunulabilir.
Alman Konsolosluğu dil kursu belgelerinin orijinallerini talep etmektedir.
Almanya Dil Okulu Vizesi için Finansal Kanıt Yolları
Almanya’da bir dil kursundan eğitim almayı planlayan kişiler, vize başvuruları sırasında dil kursu süresi 90 günden uzun veya kısa olması farketmeksizin geçim kaynağı ispat etmek zorundadır. En çok tercih edilen yöntem Almanya’daki bir bankadan bloke hesap açmak olsa da alternatif yöntemler mevcuttur.
Bloke Hesap
Bloke hesap, Almanya’da üniversite eğitimi, dil eğitimi gibi amaçlarla bulunmak isteyen kişilerin vize başvurusu esnasında sunmak zorunda olduğu en sık tercih edilen yöntemdir. Bloke hesap Almanya’daki bir bankadan hesap açtırılarak mevcut paranın aylık azami çekim tutarı belirlenmesi yolu ile uygulanır. Almanya Federal Öğrenimi Teşvik Yasası’nın 2021 yılı itibariyle belirlediği yıllık burs miktarı 10.236 Avro’dur. Bu miktarın aylık çekim tutarı yalnız (1/12) 853 Avro olmalıdır. Almanya’daki dil kursunun süresi göz önünde tutularak bu miktar aylık olarak yeniden hesaplanabilir. Örneğin 6 aylık dil kursuna gitmek isteyen kişi, bloke hesapta aylık 853 Avro çekilebilir tutarın 6 katını yatırabilir.
Bloke hesap Türkiye’den açılabilmektedir. Federal Öğrenimi Teşvik Yasası’nın belirlediği miktarlara banka işlem ücretleri dahil değildir.
Almanya Yabancılar Dairesi’ne Verilmiş Taahhütname
Almanya’da dil eğitimi amaçlı bulunmak isteyen kişiler vize başvurusu esnasında Bloke Hesap yerine taahhütname sunabilirler. Buna göre, geçim masraflarınızı karşılayacak kişi, Almanya’daki Yabancılar Dairesi’ne giderek, eğitim süresince Federal Öğrenimi Teşvik Yasası’nın belirlediği yıllık burs miktarını karşılayacağını taahhüt edebilir. Bu taahhütnamedeki iddia, taahhütnameyi veren kişi tarafından ispat edilmelidir. Vize başvurusu esnasında Konsolosluğa sunulan taahhütnamede “ödeme gücünün ispatlandığı” ibaresini taşımalıdır. “Ödeme gücü inandırıcı bulunmuştur” ibaresi vize başvuruları sırasında yeterli olmamaktadır.
Almanya’da dil eğitimi süresince bir işte çalışmak yasaktır. Almanya dil kursu vizesi, kişiye çalışma izni vermemektedir.
Almanya Dil Okulu Vizesi Sonuçlanma Süresi
Almanya dil okulu vizesi bir Ulusal vize türü olup, vize sonuçlanma süreleri Almanya Schengen vizesi sonuçlanma süresinden uzundur. Dil kursu vizesi Almanya Konsolosluğu’nun yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Ulusal vize kategorisinde yapılan bir vize başvurusunda değerlendirme sürecine Almanya’daki yerel makamlar da dahil olduğundan süreç uzayabilmektedir.
Almanya Ulusal vize başvurularının sonuçlanma süresi genellikle 1 ay ile 3 ay arasında olmaktadır. Ancak Konsolosluk, başvuruda sunulan evraklara ek olarak evrak isteme hakkına sahiptir. Ayrıca resmi tatiller bu süreye dahil değildir. Dönemsel olarak Konsolosluğun yoğun olduğu dönemde yapılan başvurularda da vize sonuçlanma süreleri uzayabilmektedir. Bu durumda Konsolosluk anlayışınızı rica eder.
Vize Sonucuna İtiraz
Almanya vize başvurusunun gerekli değerlendirmeler sonucunda red ile sonuçlanması da mümkündür. Başvuru esnasında tüm evrakların eksiksiz olarak sunulması, kişiye vize garantisi vermemektedir. Konsolosluk ve Almanya’daki yerel makamların değerlendirmesi sonucunda seyahat amacının kanıtlanamaması, kişinin Almanya’ya giriş talebinde asıl amacını gizlemesi, yeterli finansal kanıtın bulunamaması gibi nedenlerle vize başvurusu red ile sonuçlanabilmektedir.
Almanya dil okulu vizesi başvurusunun red ile sonuçlanması halinde başvuran kişinin redde itiraz hakkı ve başvurunun yeniden incelenmesini isteme hakkı bulunmaktadır. Vize reddine itiraz, başvuru yapılan Almanya Konsolosluğu’na bir dilekçe yolu ile yapılır. İtiraz dilekçesinde, vize reddinde belirtilen nedenlerin aksinin ispatlanması ve bu ispatın da açıkça belirtilmesi beklenir. Vize reddine itiraz işlemi şahsen veya yasal olarak yetkilendirilmiş bir kişi (avukat veya noter onaylı vekalet verilmiş başka biri) aracılığıyla yapılabilmektedir. 18 yaşından küçük kişilerin vize reddine itiraz edebilmesi için yasal veli veya vasileri tarafından işlemin yürütülmesi gerekir.
Vize itiraz dilekçesi, başvuru yapılan Almanya Konsolosluğu’ndan gelen red cevabının kişinin eline ulaşmasından itibaren 1 ay içinde Almanya Konsolosluğu’na ulaşmış olmalıdır. İtiraz dilekçesi, yazılı ve şahsen imzalanmış olarak email, faks veya posta yolu ile gönderilebilir. İtiraz dilekçesinde standart bir form bulunmadığı için kişinin itiraz ettiği hususları net ve anlaşılır bir şekilde belirtmesi beklenir.
Vize reddine itiraz işleminde Konsolosluğun herhangi bir ücret talebi bulunmamaktadır. Vize reddine itiraz işlemi Konsolosluk vize bölümü tarafından ayrıntılı olarak incelendiğinden değerlendirme süreci genellikle 3 ayı bulabilmektedir.
Almanya Ulusal vize kategorisinde olan Almanya’da dil kursu vizesi başvuruları deneyim, bilgi ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Vize başvuruları süresince yetkili yasal danışmanlık ofislerinden profesyonel destek almanız tavsiye olunur.
Almanya Mavi Kart
Mavi Kart Nedir?
Mavi Kart AB/AEA ülke vatandaşı olmayan nitelikli insanlar için çalışma ve oturma izni programıdır. Avrupa Birliği Mavi kart kapsayıcı sosyal ve ekonomik imkânlarla beraber Avrupa’da süresiz ikamet imkânı sağlar. Avrupa Birliği dışında kalan yüksek eğitimli ve nitelikli insanları Avrupa’ya çekmek için dizayn edilmiştir. Birleşik Krallık, İrlanda ve Danimarka hariç tüm AB ülkeleri Mavi Kart programı dâhilindedir. Almanya Mavi Kart almak için Almanca dil şartı yoktur. Almanca dilini bilenler için 21 ay olan kalıcı oturma süresi Almanca bilmeyenler için 33 ay aylık süreyi kapsamaktadır. Mavi Kart’ın sağladığı imkânlardan bazıları şunlardır:
Yıllık minimum 50.000 Euro brüt maaş geliri
Sosyo-ekonomik haklar
Kalıcı ikamet imkânı
Almanya Vatandaşları ile seçme ve seçilme hakkı dışında eşit haklar
Aynı anda tüm aile bireylerine oturma izni alabilme imkanı
Yüksek eğitimli insanları hedef alan ve onlar için Avrupa’ya yerleşmeyi kolaylaştıran özelliklere sahip olan Mavi Kart 2012 yılından bu yana yürürlüktedir.Almanya Mavi kart sunduğu imkânlarla bireylere özel haklar vermektedir. Bu haklar:
33 ay boyunca yüksek nitelikli işte sigortalı şekilde çalıştıktan sonra daimi oturma izni alabilirler. Eğer birey Almanca dil yeterliliğini B1 seviyesinde olduğunu kanıtlarsa 33 aylık süre 21 aya inmektedir.
18 ay boyunca yüksek nitelikli bir işte çalışmak koşuluyla başka bir AB ülkesine giriş yapabilir ve bir aylık süreç sonrasında o ülkede Mavi kart başvurusunda bulunabilirler.
Aile bireylerini de kapsayan Mavi Kart, eşler için de dil şartı aranmaksızın çalışma izni sağlamaktadır.
12 ay boyunca Almanya oturma izni iptal olmadan başka bir AB ülkesinde bulunabilirler. Bu hak diğer aile bireyleri için de geçerlidir.
Kimler Mavi Kart Alabilir
Avrupa Birliği Mavi Kart hizmeti sayesinde Avrupa Birliği vatandaşı olmayan bir çok kaliye elemana kapılarını açmış, Avrupa’da çalışma izni ve oturma izni imkanı sağlamıştır. Peki ama Mavi Kart almak için şartlar nelerdir?
Avrupa Birliğinin Mavi Kart için belirlediği şartlardan bazıları şuanlardır :
AB üyesi olmayan ülke vatandaşı olmak
Üniversite mezunu olmak
Birey eğitimini Almanya içinde tamamlamamışsa diploma denkliğinin sağlanması gerekmektedir.
Almanya’da yıllık minimum 50.000 Euro brüt maaş geliri olan bir işte çalışmak
AB Mavi Kart için dil şartı yoktur.
Ancak 33 aylık olan normal süreci 21 aya indirmek için B1 seviyesinde dil yeterliliği aranmaktadır.
Bu şatları taşıyan bireyler AB Mavi Kart sahibi olabilirler.
Almanya’da Ortalama Eğitim Masrafları
400’den fazla yüksek öğretim kurumu ile Almanya, Avrupa’da en geniş bölüm ve kurs seçenekleri sunan ülkelerin başında gelmektedir ve Alman üniversiteleri uluslararası çalışmalarda her zaman üst sıralarda yer almaktadır. Almanya’da eğitim sistemi eyaletlere bağlı her eyaletin eğitim bakanlığınca belirlenen sistemlerde uygulanır. Genel olarak lisans eğitimi 6 semester yani 3 yıl bazı bölümler ve mesleki okullar ise 4 yıl sürelidir. Birçok üniversite de Bologna süreci ile birlikte 2002 yılında beri Bachelor ve Master olarak sistemlenmiştir.
Almanya’da eğitim dili genellikle Almanca’dır. Fakat bazı bölümler sayısı az da olsa %100 İngilizce veya %50 İngilizce, %50 Almanca olarak sunulmaktadır. Öğrenciler ister Almanca, ister İngilizce dilinde eğitim alacaklar olsun minimum A1 düzeyde Almanca bilgisi başvuru ve vize kuralları gereği zorunludur.
Almanca Hazırlık Kursu (ilk yıl) : 3.500 – 6.000€
Üniversite Harcı (yıllık) : 700€
Sadece Sosyal harç adı altında dönem başında 280 – 350 € arasın da bir miktar alınır. Bunun karşılığın da Öğrenciye bulunduğu eyalette dönem boyunca kullanması için Bilet verilir. Bütün eyalette bütün toplu taşıma araçlarını kullanabilir.
Yurt Kirası 350-800€
Beslenme ve diğer Masraflar 350-600€
Sağlık Sigortası 40-70€
Ulaşım 40 €
Toplam 780-1470€
YATMASI GEREKEN TEMİNATLAR
Vize Teminatı: Şayet Almanya’dan bir teminat mektubunuz yok ise her öğrenci vizeye başvururken 1 yillik geçim masrafına istinaden Almanya’daki bir bankada bloke hesap açtırmak ve 8640.– € nakit olarak bankaya yatırmak ve bu teminatı belgelemek zorundadır.Vizeniz çıktıktan sonra bu paranın aylık 720.– € luk kısmını çekebilme hakkına sahip olacaksınız.
Yurt Depozitosu: Her yurt, örgencileri yurda kabul edip yurt kontratı düzenlerken belli bir Kapora talep etmektedir. Bu kapora miktarı yurtlar arasinda degişmekle birlikte 500-1500 € arasındadir. Bu Teminatlar yurt ile ilişkisi biten öğrencilere 4-6 hafta arasında geri ödenmektedir.
GİDİŞ MASRAFLARI
Pasaport + Vize Masrafları + Uçak Bileti 500-700 € (ortalama)
Bu masraflar Pasaport harç ücreti, Vize için gerekli bazı evrakların tercümesi,
Noter tasdiki ve uçak bileti masraflarıdır. (Değişiklik göstermektedir.)
Almanya Çalışma İzni Vizesi İçin Dil Şartı Var mı?
Almanya Çalışma İzni vizesi Oturum izni almanız için yapmanız gereken aşamalardan birisidir. Oturma iznine giden yolda Almanya’nın sizden talep ettiği dil düzeyi asgari düzey olan A1 dil düzeyidir. Bu düzeyde olduğunuzu belgelemek için Almanya’nın yetkilendirdiği dil kurslarına katılıp sınavlarından başarı elde etmeniz gerekmektedir. Eğer A1 sertifika sınavından başarı elde ederseniz kurum size A1 dil yeterlilik sertifikası verir. Bu sertifikayı almanız gereken kurumlar Goethe-Instıtut ve ÖSD‘dir. A1 sertifikasına sahip olmak için yapmanız gerekenleri, kurs saatlerini ve sınav tarihlerini öğrenebilmek için kurumların resmi web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Almanya Çalışma İzni Vizesi İçin Gerekli Olan A1 Sertifikası Nedir?
Almanya Çalışma İzni Vizesi için yapacağınız başvurularda ibraz etmeniz gereken A1 sınavı sertifikası sizin temel düzeyde Almanca bildiğinizi göstermektedir. Eğer A1 düzeyde dil sertifikasına sahipseniz Almanya’da yaşadığınız sırada orada konuşulan günlük konuşmaları yavaş ve anlaşılır konuşulduğu takdirde anlayıp cevap verebilirsiniz. A1 sertifikasına sahip olacak düzeyde Almancanız var ise bu düzey bir işte çalışmak veya akıcı Almanca konuşulan yerlerde size fayda sağlamayacaktır.
Almanya sizden vize başvurusu için A1 seviye dil sertifikası talep etmektedir ancak başvurduğunuz iş yeri sizden B1 veya C1 seviye dil isteme hakkına sahiptirler. Bu talep iş yerinin belirlediği kriterlerle ilgilidir. A1 sertifikasına sahip olabilmek için girdiğiniz sınav birkaç bölümden oluşan, kursa katılım sağladığınız takdirde sizi zorlamayacak basit bir sınavdır. Eğer Almanca bilginiz yok ve Almancayı yeni öğrenmeye başlıyorsanız kurslara katılım sağlamanızı tavsiye ederiz, aksi takdirde sınavdan başarı elde edebilmeniz oldukça düşük bir ihtimaldir.
A1 sertifikası sınavı 4 bölümden oluşmaktadır. Bunlar okuma (lesen), yazma (schreiben), dinleme (hören), konuşma (sprechen) bölümleridir. A1 sertifikasına sahip olabilmek için belirtilen bu bölümlerden yeterli puanları alarak başarı elde etmeniz gerekmektedir.
Almanya Çalışma İzni için gerekli A1 Sınavı Sertifikası nasıl alınır?
Almanya Çalışma İzni Vizesi başvuruları için gereken A1 sınavı temel Almanca bilindiğine dair alınması gereken A1 sertifikasının verildiği Almanca dil sınavıdır. Almanya Çalışma İzni Vizesi başvurusu yapacak kişilerin alması gereken A1 sınavı sertifikası, Almanya Konsolosluğunun kabul ettiği belli kurumların sınavında başarı gösterildiği ve oradan alındığı takdirde Almanya Çalışma İzni Vizesi başvuruları için geçerlidir. Bu kurumlar Goethe Institute ve ÖSD olmaktadır.
Almanya konsolosluğu bu kurumlar dışında ibraz edilen sertifikaları kesinlikle kabul etmemektedir. Alacağınız sertifikanın orijinal hali başvuru sırasında ibraz edilmelidir.
Almanya Çalışma İzni ve Mavi Kart
Avrupa Birliği'ne üye olmayan ülkelerin vatandaşları Almanya'da iş bulduğu takdirde Almanya'ya gelebilmesi için Almanya çalışma izni vizesi alması gerekiyor. Bu kişiler, 1 Ağustos 2012 tarihinden itibaren çalışma ve oturma izni sağlayan “Mavi Kart’a başvuruda bulunabilecek.
Mavi Kart'a başvurmak için aranan bir diğer şart ise yılda asgarî 44 bin 800 Euro kazanmak. Ancak doktor olarak veya fen bilimleri ve bilişim alanında çalışacak kişilerin yıllık kazançları daha düşük olsa da, Almanya'ya çalışmak için gelmelerine izin veriliyor. Bu kişilerin yıllık asgarî kazancının ise 34 bin 944 Euro olması gerekiyor. Mavi Kart alan kişilere, 33 ay sonra süresiz oturma müsaadesi anlamına gelen yerleşme izni veriliyor.
İhtiyaç Duyulan Meslekler
Peki, hangi meslek gruplarının şansı daha fazla? Bu soruyu Federal İstihdam Dairesi Berlin Brandenburg Bölge Müdürlüğü Basın Sözcü Yardımcısı Erik Benkendorf yanıtlıyor: ”Şimdiki duruma göre gerçekten bilişim teknolojileri alanında çalışan nitelikli elemanlar ile uzmanlaşmış kişilerin burada iş bulma şansı oldukça yüksek. Çünkü bence Almanya’da mühendislik alanında çalışan yeterince kalifiye personel yok. Böyle elemanlar olmadığı sürece de, AB vatandaşı olmayanların Almanya’daki istihdam piyasasında yer alma şansı bulunuyor.” Diğer meslek gruplarından kişilerin Almanya’da istihdam edilmeleri ise niteliklerine ve işverenin talebine bağlı.
Mavi Kart İçin Aranan Şartlar
Hangi meslekten olursa olsun, Almanya’da çalışmak isteyen bir Türk vatandaşının ülkeye gelmeden önce işini Türkiye'deyken bulması gerekiyor. Bilişim teknolojisi uzmanlığı veya mühendislik gibi kalifiye personelde aranan şartlar benzerlik gösteriyor. Bu kişilerin Almanya’da çalışabilmesi için Almanca bilmesi gerekmiyor.
Diğer Meslek Grupları
Almanya çalışma izni isteyen doktorların diplomalarını tanıtmalarının yanı sıra ilgili sağlık dairesinden özel izin alması gerekiyor. Aşçılar da nitelikli personel arasında sayılıyor. Ancak Federal İstihdam Dairesi Berlin Brandenburg Bölge Müdürlüğü Basın Sözcü Yardımcısı Benkendorf, Almanya’da yaşayan Türklerin sayısının fazla olması nedeniyle Türkiye’den aşçı olarak gelmenin kolay olmadığını hatırlatıyor.
Diploması tanınan kalifiye elemanların, bilgisayar uzmanlarının, Almanya merkezli bir firmada yönetici konumunda görevlendirilecek kişilerin ülkede çalışabilmesi için Federal İstihdam Dairesi’ni onayı gerekiyor. Üst düzey yöneticiler ile yüksek nitelikli personelin Almanya’da çalışabilmesi için Federal İstihdam Dairesi’nin onayı gerekmiyor. Bilimsel araştırma yapmak ve üniversitede ders vermek için Almanya’ya gelecek olanlar için de Federal İstihdam Dairesi’nin onayı gerekmiyor.
Almanya’da iş bulan bir Türk vatandaşının ülkeye giriş yapabilmesi için öncelikle vize alması gerekiyor. Federal İstihdam Dairesi söz konusu işte Almanya’da çalışacak birinin olup, olmadığını araştırıyor. Avrupa Birliği’ne üye olmayan bir ülke vatandaşının Almanya’da çalışabilmesi için gereken önemli koşullardan biri Almanya ve Avrupa Birliği dâhilinde o alanda çalışabilecek birinin bulunmaması.
Almanya'ya Gelince Ne Yapmak Gerekiyor?
Yapılan incelemelerin ardından eğer gereken şartlar sağlanıyorsa vize alınabiliyor. Federal İstihdam Dairesi’nden Erik Benkendorf, üç ay geçerli olan bu vize ile Almanya’ya gelen kişinin en kısa zamanda oturma izni almak için ilgili Yabancılar Dairesi’ne gitmesini tavsiye ediyor.
Benkendorf, Yabancılar Dairesi’nin oturulan evi, iş sözleşmesi çerçevesinde yeterli ücret ödenip ödenmediğini, bu paranın geçinmek ve eğer varsa diğer aile bireylerini geçindirmek için yetip yetmediğini incelediğini belirtiyor. Bu incelemelerin ardından da iş sözleşmesinin süresine göre oturma izni veriliyor. İlk etapta oturma izni en fazla üç yıllığına veriliyor. Ayrıca Almanya çalışma izni almak gerekmiyor. Oturma izninin üzerinde çalışabileceğine dair damga bulunuyor. Ancak bu oturma ve çalışma izni, belirli bir meslek, işveren veya kent ile sınırlı olabiliyor.
Eşlerin Durumu
Almanya’ya çalışmak için gelenler yanlarında eşlerini ve çocuklarını da getirebiliyor. Berlin Eyaleti Göç ve Uyum Dairesi Danışmanı Eckhard von Zengen ancak çalışanın görevine bağlı olarak, eşlerin ve çocukların gelme koşullarının farklılık gösterdiğine dikkat çekiyor: ”Üniversite mezunlarının eşlerini yanlarında getirmeleri çok daha kolay.
Büyükelçilik, Yabancılar Dairesi’ne sormadan tek başına karar verebiliyor. Bu durum özellikle Alman organizasyonları tarafından görevlendirilen kişiler için geçerli. Çocuklar da sorunsuz bir şekilde Almanya’ya gelebiliyor. Bazı durumlarda ise ücretli olarak çalışan, mesela sanayide çalışacak biri önce tek başına gelebilir, daha sonra da eşini yanına aldırmak için başvuruda bulunabilir.” Almanya’da çalışan nitelikli elemanlar, yöneticiler ve bilim insanlarının eşlerine oturma izniyle birlikte süreli Almanya çalışma izni de veriliyor.
Almanya Çalışma İzni
Almanya çalışma izni alabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ulusal vize kapsamında başvuru yapması gerekir. Kişinin eğer Almanya’da geçerli bir vatandaşlığı yoksa (Avrupa Birliği/European Union veya Avrupa Ekonomik Alanı/European Economic Area veya İsviçre) kapsamında alması gereken vize Almanya Çalışma Vizesidir.
Almanya Çalışma Vizesi başvuruları bu konu hakkında tek yetkili olan Almanya Konsolosluklarına veya Almanya Büyükelçiliğine yapılmaktadır. Vize başvurusunda bulunmak için Almanya’da bulunan bir iş yerinden bir teklif almanız veya kendi imkânlarınızla bulduğunuz bir iş yeriyle anlaşmış olmanız gerekmektedir.
Almanya Federal Cumhuriyeti başvuruda bulunacak yabancı uyruklu üçüncü ülke vatandaşları için bazı sınırlandırmalar getirmiştir. Eğer Alman vatandaşlığınız veya Avrupa Birliğine üye ülkelerde bir vatandaşlığınız yoksa üçüncü ülke vatandaşı sayılırsınız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kendi imkânlarıyla buldukları işte çalışmak için oradaki şartların sağlanmış olması ve buldukları işin Almanya yetkililerinin belirledikleri kriterlere uygun olması gerekmektedir.
Almanya’da bulduğunuz iş için eğer bölgede o pozisyona uygun bir Alman veya öncelik hakkı olan başka ülke vatandaşı (Avrupa Birliği/European Union veya Avrupa Ekonomik Alanı/European Economic Area veya İsviçre) yoksa bulduğunuz işe gidebilir ve çalışabilirsiniz. Eğer Türk vatandaşı olarak Almanya’da üniversite okuduysanız mezuniyetinizden itibaren 18 ay içinde niteliklerinize göre bir iş bulduğunuz takdirde bu sürenin sonunda Almanya size oturum ve çalışma izni verir.
Eğer üniversite öğreniminizi tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönüş sağladıysanız, Almanya’da iş bulabilmek için 6 aylık bir vize almaya hak kazanırsınız. Bu 6 aylık süre içinde eğer yine niteliklerinize uygun bir iş bulursanız ve bu süre içinde geçiminizi sağlayabilecek bir maddi birikiminiz varsa Almanya’da ki Yabancılar Şubesine (Ausländerbehörder) çalışmaya bağlı oturum izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Eğer çalışacağınız alan bilişim teknolojileri veya mühendislik alanı ile ilgili ise Almanya sizden dil sertifikası ibrazı talebinde bulunmaz, fakat iş alanınız bu mesleklerin dışındaysa Almanya Çalışma İzni Vizesi başvurusunda bulunurken dil yeterliliği belgesi ibraz etmeniz gerekmektedir.
Almanya Çalışma İzni Vizesine başvuru yapabilmek için eğer Türkiye’de bir üniversiteden alınmış diplomanız varsa bu diplomanın Almanya’da bulunan üniversitelerin diplomalarına denk olması gerekmektedir. Eğitiminizi yurt dışında tamamladıysanız;
İcra etmek istediğiniz iş Alman Çalışma Ajansı’nın güncel pozitif liste veya beyaz liste olarak nitelendirdiği listede yer almalıdır.
Başvuru yapacağınız veya yaptığınız iş ilanı, Alman Çalışma Ajansı’nın iş borsasına verilmiş olmalıdır.
Üniversitede aldığınız mesleki eğitiminizin Alman meslek eğitimine denkliği tespit edilmiş olmalıdır. Tespit etme işlemini gerçekleştirdikten sonra alacağınız belge Almanya Çalışma İzni Vizesi başvurusu sırasında ibraz edilmelidir.
Eğer Almanya’da çalışmak istediğiniz süre 90 günü aşmıyorsa Almanya Schengen Vize başvurusu yapabilirsiniz.
Almanya Çalışma İzni Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Almanya Çalışma İzni Vizesi başvurusu yapmak için, eğer çalışacağınız süre 90 günü aşıyorsa uzun süreli Ulusal Vize (D tipi) başvurusu yapmanız gerekmektedir. Ulusal Vize (D tipi) başvurunuzda çalışma amaçlı gittiğinizi bu vize türünün evraklarına ek olarak hazırlayacağınız evraklarla belirtmeniz gerekmektedir. Almanya Çalışma İzni Vizesi İçin Gerekli Evraklar,
Başvuru Formu: Almanya Çalışma İzni Vizesi için doldurulması gereken başvuru formu başvuru sahibi tarafından içerisinde istenilen bilgiler eksiksiz olacak şekilde Almanca dilinde doldurulmalıdır. Başvuru formunuzda eksik bilgi olması halinde başvurularınız geçersiz sayılacaktır. Başvuru formlarındaki imzanın başvuru sahibi tarafından atılması gerekmektedir. Bu form birkaç sayfadan oluşan detaylı bilgi isteyen uzun bir formdur. Vize Merkezi Almanya Vizesi temsilcimizle başvuru formunun doldurulmasıyla ilgili iletişime geçtiğiniz takdirde size danışmanlık hizmeti verebilir. Almanya Ulusal Vize Başvuru formunu Vize Merkezi Almanya sayfamızdaki “Form ve Dilekçe” bölümünde görüntüleyebilirsiniz ayrıca Almanya Konsolosluğu resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Pasaport: Almanya Çalışma İzni Vizesine başvuru yaparken gerekli olan pasaportunuzun en az 1 sene süreyle geçerli olması gerekmektedir. Eğer başvuru sahibinin pasaportu yok ise, pasaport başvurusu için gerekli evrakları temin edip il veya ilçe Emniyet Müdürlüklerindeki Pasaport Şube Amirliklerine başvuru yapması gerekmektedir. Pasaport için başvurularınızı internetten yapabilirsiniz.
2 Adet Vesikalık Fotoğraf: İstenilen biyometrik fotoğraflar en fazla 6 ay önce çektirilmiş güncel fotoğraflar olmakla birlikte, biyometrik özelliklere uygun olmalıdır. Çektirmeniz gereken biyometrik fotoğraflar 35 x 45 milimetre ölçülerinde olmalı. Başvuruda bulunan kişinin yüzünü kapatacak herhangi bir aksesuar olmayacak veya önüne saç gelmeyecek şekilde tam karşısından resmi çekilmelidir. Bazı dini gerekçeler için Almanya Konsolosluğu istisna yapabilmekte olup, bu tip durumlarda da dâhil gözlerin önü kapalı olmamalıdır.
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: Başvuruda bulunan kişinin ön ve arka yüzünü net bir şekilde gösteren nüfus cüzdan fotokopisi.
Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Bu belge Almanya Çalışma İzni başvurusunda bulunan kişinin nüfus bilgilerini ve nüfus kaydı ile ilgili tüm olayları eksiksiz bir şekilde içermelidir. Kişinin nüfus kayıt örneğindeki Düşünceler kısmı eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olmalıdır. Bu evrakta eksik olmaması gereken bilgilerin arasında,
Daha önce yapılmış evlilikler,
Doğan çocuklarınıza ait kimlik bilgileri,
Boşanmalar,
Anne ve baba hakkındaki bilgiler: Sahip olduğunuz vatandaşlık bilgileri gibi bilgiler yer almaktadır. Bu bilgilerin eksik olması durumda başvurunuz geçersiz sayılacaktır. Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt örneğinizde bu bilgilerin bulunmasıyla birlikte Almanya Konsolosluğu sizden bu bilgilerle ilgili ek evrakları isteyebilmektedir. Eğer başvuru sahibi bayan ise, önceki soy ismine ait Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği de ibraz edilmelidir. Bu belgeyi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alabileceği tek yetkili yer Nüfus Müdürlükleridir.
Başvuru sahibinin ikametgah belgesi: Türkiye’de ikamet eden başvuru sahibinin ikametgah belgesi ibraz edilmelidir. Bu belge Almanya Aile Birleşimi başvuru formunu doldururken de gerekmektedir. İkametgah belgesi başvuru sahibi tarafından ikamet adresinin bağlı olduğu muhtarlıktan alınmaktadır.
Sağlık Sigortası: Almanya Çalışma İzni Vizesine başvururken ibraz etmeniz gereken sağlık sigortası güncel tarihli ve en az 3 ay süreyle geçerli olmalıdır. Vize Merkezi’yle iletişime geçerseniz size bu konu hakkında yardımcı olacaklardır.
Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, karneler, diplomalar, iş sözleşmesi vs. (Almanca tercümeleriyle)
Aşağıda belirtilen bilgilerin bulunduğu somut iş teklifi (örnek: İş sözleşmesi)
Almanya’daki işveren (adı, adresi)
Almanya’daki çalışma yeri (posta kodu)
İş ilanı ve görev tanımı
Çalışma biçimi: Tam zamanlı veya yarı zamanlı
Avro olarak yıllık brüt maaş
Yabancı yükseköğrenim diploması (mümkünse, yukarıda belirtilen ANABIN çıktısıyla birlikte) veya
Yurt dışında alınmış mesleki eğitim belgesi ve denklik tanıma belgesi veya
Almanya’da alınmış mesleki eğitim belgesi
Eğer meslek için zorunluysa: Meslek icrası izninin verilmesi veya iznin çıkacağına dair verilen onay yazısı (örnek: Federal Tıp Doktorları Yönetmeliği’nin 10. maddesi uyarınca doktorluk mesleğinin icrası için verilen izin)
Ticaret sicili kaydı veya Almanya’daki şirket tarafından verilmiş, kıyaslanabilir belge
Mezuniyetten Sonra Almanya'da Kariyer
Almanya'da kariyer imkanları var mı?
Almanya denince, otomotiv sektörü başta olmak üzere ‘made in germany’ kalite simgesini bilmeyenimiz yoktur. Ülke genelindeki iyi ekonomik koşullar ve yüksek standartlara sahip yaşam koşulları sayesinde, her yıl eğitim almaya gelen yabancı öğrencilerin %50’sinden fazlası Almanya’da kariyer yapmak için kalıyor. Tıp alanındaki doktor açığı ve mühendislik alanında özellikle makine, elektrik ve otomotiv üzerinde yoğunlaşan boş yerleri doldurmak için bir dizi imkan sunan Almanya'da mühendis olmak isteyen mezunların ortalama yıllık, 50.000€-70.000€ arasında bir maaş aldıklarını söyleyelim.
Öğrenciler için Almanya'da kariyer yapmak, Avrupa’nın en büyük ulusal ekonomisine sahip ülkede rahat bir yaşam sürmek anlamına gelir. Her ne kadar Almanya başkenti Berlin ve Münih gibi hem turistlerin hem de öğrencilerin en çok tercih ettiği şehirlerde yaşamak ve iş bulmak biraz zor olsa da, eğitim alacağınız üniversiteyi ve bölümü doğru seçerseniz mezun olduktan sonra Almanya iş imkanları sizleri bekliyor olacaktır.
Almanya'da kariyer yapmayı düşünenler, iş aramalarını hem okuldaki kariyer servislerinden hem de yerel gazeteler ve internet üzerinden araştırabilirler. Son yıllarda Linkedln özellikle profesyonel olarak kullanılan ve işverenlerle birebir iletişime geçebileceğiniz bir sitedir. ‘’Almanya'da nasıl iş bulurum?’’ sorusunun en güzel cevabı dünya genelinde yaygın olan Monster, XING, The Local, Berufenet ile gibi iş arama siteleridir. Aynı zamanda Almanya’da iş listelerine bu linkten göz atabilir ve aşağıdaki sitelerden de faydalanabilirsiniz;
EURES - Avrupa İş Hareketlilik Portalı - Avrupa genelinde iş arayanları ve iş verenleri buluşturan bir portaldır.
Staufenbiel - Staj, çıraklık ve diğer eğitim olanakları arayan mezunların ve öğrencilerin buluşma noktasıdır.
academics.com - Araştırma ve Almanya'da yüksek öğretimde akademik kariyer yapmak için iş arayanlara yönelik bir sitedir.
Bundesagentur für Arbeit - Staj dahil birçok iş ilanını görebileceğiniz geniş kapsamlı bir sitedir.
Hangi alanlarda iş bulabilirsiniz?
Mezun olduktan sonra Almanya’da çalışmak istiyorum diyorsanız, öğrenciler için iki seçenek vardır. Eğer bir lisans öğrencisi iseniz, eğitiminizi tamamladıktan sonra akademik kariyerinize devam edebilir ya da Almanya'da iş başvurusu yapabilirsiniz. Almanya'da özellikle mühendislik, bilgisayar bilimleri, moda tasarımı, tıp gibi alanlarda sayısız iş fırsatları bulunmaktadır. Almanya iş başvurusu yapabileceğiniz alanlar aşağıdaki gibidir:
Mühendislik
Almanya’da nasıl iş bulurum, diye düşünmeyeceğiniz en geçerli meslek mühendisliktir. İster elektrik ya da endüstri, ister makine ya da otomotiv, isterseniz de uçak ya da çevre mühendisliği olsun ülkedeki iş imkanları uluslararası öğrenciler için oldukça fazladır. Almanya, yenilikçi ve yaratıcı mühendisler için teknoloji odaklı pek çok şirkette boş kadrolara her zaman sahiptir.
Yüksek teknoloji alanında dünya lideri olmasının yanında mühendislikle ilgili işlerde tasarım, geliştirme ve üretim yapacak çok sayıda eleman açığına sahiptir. Siemens, BMW, Volkswagen, Continental, Porsche, Audi, Opel, Mercedes gibi dünya devleri uluslararası yeni mezun öğrencilere her zaman ihtiyaç duyar ve bünyesine katar. Bu şirketlerde çalışmak isteyenlerin İngilizcenin yanı sıra Almanca dil bilgisine sahip olması gerekir. Almanya'da Mühendislik Eğitimi Veren En İyi Okullar listemize göz atın.
Sağlık ve Tıp
Öğrenciler için Almanya’da kariyer yapabilecekleri bir diğer geçerli meslek alanı da tıptır. Dünyanın en iyi sağlık sistemlerinden birine sahip ülkede kardiyolog, cerrah, pratisyen hekim, hemşire, anestezist gibi çok farklı alanlarda Almanya'da iş bulmak mümkündür. Sağlık çalışanları ve özellike doktorlar Alman vatandaşları tarafından büyük saygı ve itibar görürler. Almanya'da doktor olarak hastanelerde, tıbbi kliniklerde ve muayenehanelerde çalışabilir ve bir yandan da akademik kariyerinizi devam ettirebilirsiniz.
Bilim Adamları ve BT Uzmanları
Almanya her ne kadar resim ve edebiyat alanındaki başarılarıyla bilinse de, ülke modern dünyanın birçok temel ürününe kaynak olacak buluşlar ve yenilikler ile de dikkat çeker. Baş ağrısı tabletleri, otomobil ve röntgen makinesi bunlardan sadece birkaçıdır. Kimya ve ilaç sanayi, otomobil üreticileri, biyoteknoloji ve nanoteknoloji sektörleri her zaman bilim adalarına ve BT(Bilgi Teknolojileri) uzmanlarına ihtiyaç duyar.
Almanya'da yüksek maaş imkanı sunan bölümler hangileri?
Almanya'da bir üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulmak nispeten daha kolaydır. Almanya'da eğitim sistemi güçlüdür ve öğrencilere mezuniyetten sonra hemen işe girmelerini sağlayacak beceriler sağlar. Aynı zamanda ülkede mezun işsizliği sadece %2,3'tür ve bu, Avrupa kıtasındaki en düşük orandır. Sizin için aşağıda Almanya'da maaşlar hakkında fikir edinebileceğiniz ortalama yıllık kazançların olduğu bir liste hazırladık:
Tıp ve Diş Hekimliği - 80.000€
Hukuk - 74.000€
Mühendislik - 70.000€
Matematik ve Bilgisayar Bilimi - 68.000€
İşletme ve Ekonomi - 65.000€
Mimarlık - 56.000€
Psikoloji - 55.000€
Almanya’da çalışmak için gerekenler neler?
Mezun olduktan sonra Almanya’da çalışmak istiyorsanız iş aramalarına eğitiminizin son senesinde başlamanızı öneririz. Zira sizin gibi ülkenin en iyi üniversitelerinden mezun çok sayıda uluslararası öğrenci de aynı yolu izliyor olacaktır. Almanya'da AB ve AEA üyesi öğrenciler Almanya çalışma vizesi olmaksızın ülkede kalma, yaşama ve iş arama şansına sahiptir. Eğer AB ya da AEA üyesi değilseniz, 18 ay süreyle oturma izninizi uzatabilir ve Almanya'da iş aramak için uğraşabilirsiniz. Almanya'da çalışma için gerekli belgeler, uzatılmış oturma izni başvurusu yapmanızı sağlar. Peki, Almanya çalışma vizesi için ihtiyacınız olanlar neler?
Pasaport.
Üniversite diploması ya da mezuniyet belgesi.
Sağlık sigortası.
Mali durumunuzu gösteren belgeler yer alır.
Almanya çalışma vizesi türleri nelerdir?
Eğer ülkenize geri dönmek ama ileriki bir tarihte kariyer için tekrar Almanya’ya gelmeyi düşünüyorsanız bu aşamada iş arayanlar vizesine ya da Almanya çalışma vizesine başvuruda bulunabilirsiniz. İş arayanlar vizesi 6 aylık bir vizedir ve kendinize uygun bir iş bulduğunuzda, uygun oturma iznine başvurarak ülkede kalabilirsiniz. Daha fazla bilgi için, size en yakın Alman büyükelçiliğine merak ettiklerinizi sorabilirisiniz. Almanya’da kariyer yapmak isteyen yabancı öğrenciler için 2013’ten beri AB üyesi olmayanlarında, ülkede iş bularak kalmalarına izin verilmektedir.
Almanya'da iş imkanı sunan en popüler şirketler hangileri?
Almanya'da çalışmak istiyorsanız ülkenin, Avrupa'daki en düşük işsizlik oranlarından birine sahip olduğunu söyleyelim. Mayıs 2020 itibariyle Almanya için işsizlik oranı %3,9 olarak kaydedilmiştir. Aynı zamanda Almany, mezuniyetten sonra en yüksek istihdam imkanı sunan ülkeler arasındadır. Almanya'daki en büyük işverenlerden bazıları Volkswagen, Daimler, Allianz, BMW, Siemens, Bosch ve Deutsche Telekom'dur. Bu şirketler, öğrencilere okurken staj ve mezuniyetten sonra ise Almanya'da çalışma imkanı sunuyor.
BMW - 83.000€
Siemens - 81.000€
Alianz - 75.000€
Bosch - 70.000€
Volkswagen - 55.000€
Almanya’da iş piyasasına giriş yapmanın yolu. Yabancı uzman elemanların mesleki kariyer şansı hakkında bilgiler; başvuru, meslek eğitimi ve iş aramaya ilişkin tavsiyeler.
Almanya’da Çalışma Kılavuzunuz
Almanya’daki en yüksek ücretli meslekler hangileri?
En yüksek maaşı hangi işverenler ödüyor?
Yabancıların Almanya’da iş bulma şansı var mı?
Ve iş başvurusunu nasıl yaparım?
Mart 2020’den beri Almanya’da Nitelikli İş Gücü Göç Yasası yürürlükte. Bu yasa, mesleki eğitim görmüş, AB vatandaşı olmayan yabancıların Alman iş piyasasına girişini kolaylaştırıyor. Nitelikli yabancı elemanların Almanya’da ne tür mesleki kariyer şansları olduğunu ve size uygun bir işi nasıl bulacağınız konusunda yonlendiriyoruz.
Kalifiye Elemanlara Kapılar Açık
Nitelikli İşgücü Göçü Yasası, 2020'den beri kalifiye elemanların Almanya'ya göç etmesini kolaylaştırıyor.
Alman ekonomisi kalifiye eleman sıkıntısı çekiyor: Yüz binlerce pozisyon açık. Mart 2020'den bu yana, Nitelikli İşgücü Göçü Yasası, AB dışındaki ülkelere mensup elemanların Almanya'ya gelme olanaklarını genişletti. Buradaki net mesaj: Burada kalmak isteyen kalifiye elemanlara kapılar açık.
Kimler uzman eleman sayılıyor?
Hem Almanya’da denkliği tanınmış üniversite mezunları hem de yine denkliği tanınmış nitelikli meslek okulu mezunları.
Yeni olan ne?
Nitelikli bir mesleki eğitimi olduğunu belgeleyen ama henüz Almanya’da bir iş sözleşmesi olmayanlar iş aramak üzere altı aylık oturma izni alabilecek. İş arayanlar bu süre zarfında deneme amaçlı on haftaya kadar çalışabilecekler veya staj yapabilecekler; bunun için önkoşul B2 düzeyinde Almanca bilinmesi ve geçimi için yeterince parasının bulunması.
Bir firma AB dışından bir ülkeden eleman almak istediğinde şimdiye kadar İş Kurumu, önce uygun nitelikte bir Alman veya AB vatandaşı olup olmadığını kontrol ediyordu. Bu öncelik incelemesi şimdi kalkıyor; ama istihdam piyasası koşulları değişecek olursa yeniden getirilebilir.
Bir çalışma yeri ya da eğitim yeri arayın: Alman yurt dışı okullarından mezun olanlar sadece yüksek öğrenim için değil mesleki eğitim amaçlı iş yeri aramak için de Almanya’ya gelebilecek.
AB dışı ülkelerden uzman eleman göçü “eleman açığı bulunan meslekler” tanımlamasıyla sınırlı tutulmayacak.
Hangi mesleklerde uzman eleman açığı var?
Aranan meslek elemanları arasında doktorlar, psikoterapistler ve sağlık bakım elemanları, bilişim uzmanları, mühendisler ve inşaat sektörü teknik elemanları, havacılık ve uzay teknolojileri uzmanları, mekatronik, elektroteknik, enerji teknolojileri ile matematik, enformatik, doğa bilimleri ve teknoloji alanlarından başka meslek uzmanları.
Yabancı uzmanlar Almanya’da çalışmayla ilgili bilgilere nerden erişebilirler?
Çok dilli bir portal olan make-it-in-germany.com iş arama, mesleki yeterlilikler, dil kursları, vize, çalışma dünyası ve günlük yaşamdaki formaliteler hakkında derlenmiş bilgiler veriyor.
Almanya vize türleri nelerdir?
Seyahatin amacına ve süresine bağlı olarak vize türleri de değişkenlik gösteriyor. İşte seyahat amacına ve süresine göre tercih edebileceğin Almanya vize türleri;
Almanya turistik vize: En fazla başvurulan vize tipi turistik vizedir. Bu vize isminden de anlaşılacağı üzere Almanya’ya tatil, turistik gezi, eğlence amacıyla ziyaret edecek ve 90 günden az süreli konaklayacakların alması gereken vize türüdür.
Almanya ticari vize: Ticari faaliyetlerde bulunanların alması gereken vize türü. İş seyahati ya da fuar ziyareti için bu vizeye başvurulması gerekir.
Almanya aile, arkadaş, akraba ziyareti vizesi: Almanya’ya arkadaş, aile, akraba ziyaretine gidenlerin alabileceği vize türü. Bu vize türünde kişi ülkede en fazla 90 gün konaklayabilir ve başvuru yapabilmek için aile, akraba ya da arkadaşının davetiye göndermesi koşulu bulunur.
Almanya transit vize: Farklı bir ülkeye giderken Almaya üzerinden aktarma yapılması durumunda alınması gereken vize türüdür.
Almanya kısa süreli öğrenim ve staj vizesi: Eğitim ya da staj amacıyla Almanya’ya giden ve 90 günden az kalacakların başvurabileceği vize türüdür.
Almanya dil okulu vizesi: Bu vize türüne Almanya’da 90 günden uzun eğitim süresi bulunanlar başvurmalı. Eğer eğitim süresi 90 günden kısa sürüyor ise kişinin Schengen vizesine başvurması yeterlidir.
Aile birleşimi vizesi: Türkiye’de yaşayan T.C. vatandaşlarının Almanya’da yaşayan ailelerin yanına yerleşmesi ya da Almanya’da yaşayan kişinin Türkiye’de yaşayan 18 yaşının altındaki çocuğunu yanına almak için başvurması gereken vize türüdür.
Almanya çalışma vizesi: Almanya’da çalışmak isteyenlerin başvurması gereken vize türüdür.
Almanya kültürel ve sportif faaliyet vize türü: Almanya’da gerçekleşecek olan herhangi bir sportif ve kültürel faaliyetlere katılım için alınması gereken vize türüdür. Bu vize türünde de bu tür faaliyetler amacıyla gidilmesinin yanı sıra konaklama süresinin 90 günü aşmaması koşulu bulunur.
Almanya uzun süreli vize: D tipi vize olarak da bilinen uzun süreli vize, Erasmus vizesi, Aile birleşimi vizesi ve Çalışma vizesinin da dahil olduğu vize türüdür. Bu vize Almanya’da 90 günden uzun süre kalacak kişiler tarafından alınır ve ikamet amacıyla verilir. Bu nedenle vize başvuru merkezlerinden alınan bir vize türü değildir. Başvuruların direkt olarak Almaya Konsolosluk ya da Büyükelçiliklerine yapılması gerekir.
Almanya kısa süreli vize: C tipi vize olarak da bilinen Almanya kısa süreli vize, esasında ziyaretin 90 günü aşmadığı tüm vize türlerine denir Bu vize türü içerisinde turistik vize, aile ziyareti vizesi ve ticari vize yer alır.
Almanya’da Eğitim ve Yaşam Maliyetleri
Eğitim ve yaşam giderleri bakımından dünyadaki birçok ülke ile kıyaslandığında, Almanya’nın çok daha ekonomik bir ülke olduğunu görülecektir. Özellikle İngiltere, ABD, Kanada gibi eğitim standartları yüksek olan diğer ülkelerle kıyaslandığında, aynı kalite ve prestijdeki eğitimin çok daha ekonomik olduğu net biçimde ortaya çıkar.
Üniversite ve eğitim giderleri
Almanya’da bulunan devlet üniversitelerinin çoğu düşük harç ücretlerinde eğitim sunmaktadır. Bu üniversiteler öğrencilerden yıllık olarak 100-750 Euro kadar katkı bedelleri almaktadır. 3000 Euro’ya kadar harç alan üniversiteler de bulunmaktadır. Bu kadar üst düzey üniversitelerde düşük harç ücreti ile eğitim alabilmek büyük bir fırsattır. Öğrenciler ödedikleri harç ücreti karşılığında ‘Semesterticket’ denilen bir imkana sahip olmaktadırlar. Semesterticket ile öğrenciler üniversitelerinin bulunduğu eyalette toplu taşımadan ücretsiz şekilde yaralanmakta ve öğrencilik haklarına sahip olmaktadır.
Yaşam ve konaklama giderleri
Almanya’da yaşam ve konaklama maliyetleri, İngiltere, ABD gibi ülkelere kıyasla çok daha ekonomiktir. Maliyetler ülkemiz öğrencileri için uygundur. Öğrenciler ortalama 530 – 940 Euro aylık giderle devlet üniversitelerinde konaklama, ulaşım ve beslenme gibi ihtiyaçlarının tümünü karşılayabilmektedir. Almanya’da okuyan bir öğrencinin yıllık toplam gideri 7500 – 11000 Euro civarındadır. Bu ücret, ülkemizde veya Kıbrıs’ta vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin eğitim ve yaşam giderlerine kıyasla daha ekonomiktir. Eğitim imkanları, prestiji, yabancı dile hakimiyet, iş ve staj imkanları ile diğer getirileri göz önüne alındığında Almanya’da üniversite eğitimi çok daha mantıklı bir seçimdir.
Almanya’ya kolay gitmenin pek çok seçeneği mevcuttur.
Almanya’ya İş Seyahati Yapıyor Olmak
Eğer iş için Almanya’ya gidiyorsanız Alman vizesini çok kısa sürede almanız gayet mümkündür. İş görüşmesi yapacağınız kurumun size göndereceği resmi bir davetiye Alman Konsolosluğu’nun vize başvurunuzu kısa sürede onaylamasını sağlayacaktır. Bu sürecin detayları eksiksiz olarak yerine getirilirse sıkıntı olmadan Alman vizesi alabilirsiniz.
Almanya’da Bir Akraba veya Tanıdık Sahibi Olmak
Almanya’da yaşayan bir akrabanız veya yakınınız varsa çok şanslısınız! Bu durum size vize alma süreciniz dahilinde çok büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Zaman ve verimlilik açısından bu sayede büyük bir kazanım elde edebilirsiniz. Almanya’da yaşayan veya Almanya vatandaşı olan bir yakına veya akrabaya sahipseniz kısa sürece olumlu bir şekilde vize işlemlerinizi sonuçlandırabilirsiniz. Bu yakınınız veya akrabanız size Almanya’ya gelmeniz için resmi bir davetiye gönderdiyse vizeniz konsolosluk tarafından kısa sürede onaylanacaktır.
Schengen Vizesi Taşımak
Almanya, AB üyesi olduğundan dolayı Schengen prosedürüne dahil bir ülkedir. Schengen sayesinde tek bir AB ülkesinden vize alarak Almanya’ya gidebilirsiniz. Eğer ki kolay vize veren bir Schengen ülkesinden vize alırsanız önce o ülkeye daha sonra da o ülkeden Almanya’ya geçerek seyahat amacınıza ulaşabilirsiniz. Mesela, Yunanistan’dan bir Schengen vizesi alarak önce Atina’ya daha sonra da Atina’dan başka bir vizeye ihtiyaç duymadan Berlin’e geçmek mümkündür.
AB Vatandaşı olmak
Eğer ki herhangi bir AB ülkesinin vatandaşlığına sahipseniz Almanya’ya gitmeniz son derece kolay olacaktır. Bu ülkenin vatandaşlığının size tanıdığı Schengen vizesi sayesinde vize protokollerine tabi olmadan Almanya’ya gitmeniz gayet mümkündür. Bu durum diğer AB ülkeleri için de geçerli olacak bir durumdur. Bir AB ülkesi vatandaşı olduğunuz zaman Schengen vizesine otomatik olarak sahip olursunuz. Bu sebepten dolayı da hiçbir prosedüre tabi olmadan Almanya’ya seyahat edebilirsiniz.
Kimler Almanya'da Calisabilir
Resmi adı Almanya Federal Cumhuriyeti olan ülke, 16 federal birleşenden oluşmaktadır ve en büyük şehri Berlin, aynı zamanda ülkenin başkentidir. Batı ve Orta Avrupa’da bulunan topraklarında sanat, bilim, müzik alanında çok önemli gelişmeler yaşanmaktadır.
Almanya yaşam standardı yüksek olup en gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır. Dünyanın dördüncü büyük ekonomisine sahip olan Almanya, sanayi alanında küresel bir liderdir. Gayri safi hasılasında ise hizmet sektörü yüzde 71 gibi büyük bir orana sahiptir. 70’li yıllarda yürüttüğü misafir işçi uygulaması ile çok sayıda Türk vatandaşının göç ettiği Almanya’da, Türkler şu an en büyük azınlık grubunu oluşturmaktadır. Eğitim, turizm, aile ziyareti, ticaret gibi çeşitli nedenlerle her yıl çok sayıda Türk, Almanya’yı ziyaret etmektedir. Almanya’da çalışmak ise artık 70’li yıllardaki gibi değil elbette.
Almanya’da faaliyet gösteren bir işte çalışmak için yapmanız gereken, çalışma izni almaktır. Çalışma izni ve oturum vizesi almanız için sizden ilk talep edilen şey A1 seviyesinde Almanca bildiğinizi belgelemeniz olacaktır. Goethe-Instıtut ve ÖSD kurumlarından A1 dil yeterlilik sertifikası almalısınız.
Almanya’da çalışma izni almanız için öncelikle kendi imkanlarınızla Almanya’da bir iş bulmalı, işveren ile anlaşmalısınız. Bulduğunuz iş Almanya yetkililerinin belirledikleri kriterlere uygun olmalı ve bölgede o pozisyona uygun bir Alman ya da öncelik hakkı tanınmış ülkelerin vatandaşı olmaması gerekmektedir.
Türk vatandaşı olup Almanya’da üniversite okuduysanız, Alman hükü
Profesyonel Deneyim
Beyaz Gelecek Danışmanlık Ltd.Sti. olarak ; Yurtdışı Eğitimin ciddiyetini kavrayabilmiş örnek ve müşterinin ilk tercih ettiği danışmanlık firması olarak deneyimli , hızlı , kaliteli , dürüst ve başarıyı kalıcı kılmak hedefinde hizmet anlayışını kendine prensip edinmistir.
Beyaz Gelecek yurtdışında eğitim konusunda danışmanlık hizmeti veren kuruluştur. Uzman deneyimli personeli ile ilk basamak olan ;
Ülke ve okul seçiminde , yurtdışı üniversite lisans - yüksek lisans okumak isteyenlere,
Sınavsız universite giriş imkanı,
Çalışma – oturma izni ve vatandaş olma durumu,
Eğitim sürecinin sonuna kadar her zaman en iyi fırsatları ve olanakları sunmak için çalışmaktadır.
Adalet Mah. Manas Bulv. No:39 Folkart Towers B Kule Kat:32/3201.
İzmir / Türkiye
P.Tesi - Cuma : 10:00 - 17:00
C.Tesi : 9:00 - 14:00